Start Augustinusleesgroepjes

Woensdagnamiddag 15 februari 2023 was het de eerste bijeenkomst van het Augustinusleesgroepje rond het boekje: Schrijf me en ik stuur je antwoord.

Met een gezonde nieuwsgierigheid, verwachting om gelovig op weg te gaan of uit te wisselen vanuit het leven kwamen de deelnemers af. Sommigen waren al wat vertrouwd met de figuur en spiritualiteit van Augustinus, voor anderen is hij nog ‘de onbekende’? Bij de verkennende openingsvraag kwam Augustinus toch op de voorgrond als rusteloze zoeker, als bekeerling, als veelzijdig denker en geloofsverkondiger, wiens boeken, preken en brieven na meer dan 16 eeuwen nog altijd gelezen worden, waarom eigenlijk? Bovendien verwoordde iemand dat ze iedere keer weer onder de indruk van Augustinus’ kerkvisie komt bij het communiegebeuren in de eucharistievieiring: “Wees wat je ziet en ontvangt wat je bent”. Sommigen zijn ook geboeid door zijn moeder Monica.

Augustinus’ spiritualiteit is inderdaad heel veelzijdig. Het gaat om een spiritualiteit van het hart, van innerlijkheid, van het verlangen, van als pelgrims samen onderweg zijn, van daadwerkelijke liefde, beseffend dat Christus’ voor onze deur ligt. Maar ook is het niet te verwonderen dat hij heel wat moois geschreven heeft over het christelijk geloof in Leven na de dood. Sommigen kennen die mooie teksten van de begrafenisvieringen. Zijn vader stierf toen Augustinus 17 jaar was, zijn moeder toen hij 33 jaar was en zijn enige zoon toen hij 35 jaar was… en tegen dan was zijn beste vriend ook al overleden. Vanuit die existentiële ervaringen denkt hij na en zoekt hij of hij troost, kracht, vertrouwen uit het christelijk geloof kan putten, om moedig verder te leven in verbondenheid met geliefden aan de Overkant.

De situering van de acht brieven die we zullen lezen bracht ons in herinnering dat mensen oproepen tot gedragsverandering ook in zijn tijd wisselend resultaat had. Zowel toen als ook nu roept voor niet-christenen de menswording van God vele vragen op. En hoe verhoudt zich de christelijke boodschap tot de dagelijkse praktijken in een samenleving? Hoe kan je vrede bewerken en waar is de ultieme vrede te vinden?

Onderwerpen die we aan de hand van zijn brieven de komende vier keren van naderbij zullen bekijken. Mocht u er graag live of online bij willen zijn, aarzel niet om een mail te sturen naar compaz.brugge@gmail.com