Zwartzusters

Uitgebreide info over ons vind je op onze website: http://www.zwartzusters-bethel-brugge.be

Hoe is het project gegroeid?

Zuster Christine: ‘Bij mij leeft al jaren het verlangen om te starten met een Augustijnse vriendengroep. Er was de aanmoediging vanuit het kapittel om het huis in Brugge goed te benutten, een gastvrije Augustijnse gemeenschap te zijn voor studenten, in dialoog te blijven met de Augustijnse familie waar ook ter wereld, Augustijnse studiedagen te volgen en verder in openheid voor de noden van Kerk en wereld te leven. Geregeld sprak ik over die droom met Anne Desmet, maar onze wegen gingen uiteen, tot op vrijdag 9 december 2016 we elkaar opnieuw ontmoetten en een droom werkelijkheid zal mogen worden’. Voor zuster Christine Everaere en de Zwartzusters blijft deze tekst van Augustinus een inspiratie om telkens weer te zingen en verder te trekken.

Laten we zingen,

niet om te genieten van een onverstoorbare rust,

maar om ons zwoegen te verlichten.

Doe zoals trekkers onderweg:

zing onder het lopen.

Verlicht de inspanning door te zingen.

Houd niet van getalm, maar zing en trek verder.

Verder trekken, wat betekent dat?

Maak voortgang, maak voortgang in het goede.

Naar het woord van de apostel zijn er immers ook mensen

die voortgang maken in het kwaad (2 Tim. 3,13).

Wanneer je voortgang maakt, trek je verder.

Maar maak voortgang in het goede,

Maak voortgang in goede levenswandel.

Zing en trek verder.

(St.-Augustinus. Preek 256, 3 – vertaling: T.J. van Bavel o.s.a.)

In augustus 2023 is zr. Christine te gast in de verschillende Braziliaanse gemeenschappen van de Zwartzusters van Bethel in Salvador da Bahia en Itacoatiara. Het wordt een tocht van luisteren naar de medezusters en naar de noden in Brazilië, om verder de weg van een evangelisch getuigenis als religieuzen in de periferie te onderscheiden. Zij blijven rekenen op ons gebed en solidariteit! We kunnen hen ondersteunen via het project studiebeurzen, het project ondersteunen van basisbehoeften of het project muzieklessen.

Ondertussen heeft de Braziliaanse zr. Iraci Silva de Morais haar derde module Nederlands leren in SNT achter de rug. Haar verblijf in Brugge is een mooi getuigenis van over de jaren heen: ‘goede vruchten voortbrengen’ binnen een missionaire zending, heen en terug.

2 Februari 2023, dag van het Godgewijde leven. De zusters zijn heel gelukkig met de intrede van Flávia. Vol vertrouwen zien wij de toekomst tegemoet! “Ik heb Degene gevonden waar mijn hart van houdt. Ik heb Hem vastgehouden en laat Hem niet meer los”. Hooglied 3,4

Zondag 25 juni 2023 is onze medezuster, Zuster Katrien, Nolf Maria, om 04u38 thuis op 87-jarige leeftijd, rustig en vredig ingeslapen. Op haar overlijdensbericht stond Hij legde Zijn rechterhand op mij en sprak: “Vrees niet, Ik ben het, de Levende. Apokalyps: 1,17

Zuster Lies Despierre, al jaren werkzaam als missionaris in Brazilië, is met verlof van 28 juni 2023 tot 06 september 2023.

Meer lezen over de projecten in Brazilië kan door de volgende linken aan de klikken:

https://www.zwartzusters-bethel-brugge.be/project-studiebeurzen/

https://www.zwartzusters-bethel-brugge.be/project-pelicano/

https://www.zwartzusters-bethel-brugge.be/project-muzieklessen-toque-vidas-raak-levens-aan/

 

Bekijk de eucharistieviering opgeluisterd door het koor ‘De Colores’ in Diocesaan Centrum Groenhove Torhout op zondag 28 augustus 2016 ter gelegenheid van:

50 jaar Zwartzusters van Bethel o.s.a. in Brazilië

655 jaar Congregatie Zwartzusters van Bethel o.s.a.

60 jaar diamanten jubileum van Zr. Agnes De Slover

 

 

In 2019 konden we delen in de vreugde van een nieuwe missie van de Zwartzusters in Manaus in Brazilië. Werelwijd zijn er vrouwen die de vreugde van het Evangelie met heel hun leven verkondigen: in hun liefdevolle zorg voor armen, in het samen met hen op weg gaan en in hun zoeken naar betere levensomstandigheden. Daar middenin delen ze dat ze die beleven vanuit hun liefde voor de Heer en voor zijn mensen.

‘Wees niet bang, sta op, Ik ben met je!’

Op verkenning met de zusters, eerst met de boot, mijmerend over hun roeping, en daarna vangen we een glimp op over hoe de ontmoeting met de mensen ter plaatse verloopt.

Tijdens de coronacrisis van 2020 zetten de Zwartzusters in Salvador de Bahia zich in om voedselpaketten te brengen naar de allerarmsten.

Jaarlijks ontvangen we de Braziliaanse groet met nieuws over het sociaal en pastoraal werk van de Zwartzusters in Brazilië. Dit jaar wordt het gekleurd door wat ze betekenen voor mensen tijdens de coronapandemie. Veel leesgenot. 

Braziliaanse groet – 2022