Augustinusleesgroepjes

 

Start drie reeksen van maandelijkse Augustinusleesgroepjes met als leidraad het boek van Nikolaas Sintobin: Op het kompas van de vreugde

We bespreken 5 grote thema’s:

  • Bekering: een weg van lange adem
  • De uitdaging van innerlijke vrijheid
  • De Bijbelverhalen zélf ervaren
  • Hoe maak je een keuze?
  • De kunst van het luisteren

Daarbij leggen we telkens verbanden met de spiritualiteit van Augustinus, en natuurlijk ook met ons leven. De uitwisseling in groep is een verrijking en een steun op onze levensweg. 

  • Dinsdagavonden van 18u30 tot 21u, bij Zwartzusters, Oosterlingenplein 5 te Brugge
    11 februari – 11 maart – 8 april – 13 mei – 10 juni 2025
  • Woensdagnamiddagen van 14u tot 16u45, Zwartzusters, Oosterlingenplein 5 Brugge
    12 februari – 12 maart – 9 april – 14 mei – 11 juni 2025
  • Woensdagnamiddagen online van 15u tot 17u
    19 februari – 19 maart – 16 april – 21 mei – 18 juni 2025

Schrijf je in voor de nieuwe reeks Augustinusleesgroepjes

Via mail (compaz.brugge@gmail.com), telefonisch (0492 72 46 83) of vul onderstaand formulier in.

     

    Mijn ervaring met Augustinusleesgroepjes van COMPAZ:
    Dankbaarheid en verbinding

     

     

    Weer een jaar is voorbij. Het is voor mij het derde jaar dat ik met veel plezier deelneem aan de leesgroep op woensdagnamiddag. Ik ben hier ontzettend dankbaar voor. In september 2022 begon mijn avontuur bij COMPAZ, in een turbulente periode van mijn leven: de nasleep van Covid, het verhuizen van Brugge naar Gistel, het wegvallen van verantwoordelijkheden… Ik zat in een diep dag en voelde me ontworteld, eenzaam en ongelukkig.

    Kort nadat ik in Gistel was komen wonen, woonde ik in Groenhove een dag van Missio bij. De spreker was priester Gaby Quicke, en zuster Christine Everaere en Anne Desmet gaven een getuigenis over de Zwartzusters in Brazilië en over COMPAZ. Ik had er nog nooit van gehoord, maar deze dag werd een keerpunt. Vooral de enthousiaste en diepzinnige uitleg van Anne over de activiteiten van COMPAZ raakte me. Het idee om vanuit de augustijnse spiritualiteit een kompas aan te bieden naar diepgang en zingeving, voor studenten en zinzoekers sprak me enorm aan. Vooral ook het voor elkaar ‘tochtgenoten’ zijn op de geloofsweg trof mij. Ik besloot me in te schrijven voor de maandelijkse leesgroep op woensdagnamiddag.

    En werkelijk, ik heb er echte ‘tochtgenoten’ mogen ontmoeten. Vanaf februari 2023 lazen we samen het boek Heb lief en doe wat je wilt. Augustinus als psycholoog van Hans Alderliesten. Dit traject voelde als een ware psychologische therapie. Het is bijzonder hoe de stem van Augustinus, uit een ver verleden, zo actueel kan klinken. In mijn beleving is de auteur erin geslaagd Augustinus als een hedendaagse psycholoog tot leven te wekken.

    In twintig korte hoofdstukken worden evenzoveel therapeutische inzichten geboden die de moderne mens op zoek naar een goed leven wegwijs maken. Elk hoofdstuk begint met een citaat uit de bekende geschriften van Augustinus: de Belijdenissen en de preken.

    Het samen persoonlijk over deze teksten nadenken, onder de deskundige begeleiding van Anne, en het delen van wat ons raakt, heeft mijn geloof en liefde verdiept. Deze ervaring is voor mij zeer boeiend en verrijkend geweest.

    Onze recente leesgroep: Spiritueel moederschap

    Sinds september 2024 verdiepen we ons in het boek Spiritueel moederschap. Twee vrouwen in het leven van Augustinus van Kitty Bouwman. Op 15 januari 2025 hadden we onze laatste bijeenkomst over dit boek. Het bood een heel andere invalshoek, die ik zeer interessant vond. We mochten ons samen verdiepen in Augustinus’ zoektocht naar innerlijke vrede, vooral aan de hand van zijn Belijdenissen (die hij tien jaar na zijn bekering schreef) en het onderzoek van Kitty Bouwman voor haar proefschrift. Daarbij stond de invloed van twee vrouwen op zijn bekeringsproces centraal: zijn moeder Monica en zijn vriendin.

    We keken samen terug op ons eigen leven, op goede en minder goede periodes. Het werd duidelijk: ieder mens, jij en ik, draagt een gave in zich die bedoeld is om Gods werk in de wereld te realiseren, om het leven te leven waarvoor we geboren zijn.

    Daarom is het belangrijk om:

    • te blijven zoeken naar wat die gave precies is;
    • te beseffen dat er, in veranderende omstandigheden, altijd iemand zal zijn die mij nodig heeft en die ik nodig heb (geestelijk moederschap);
    • dankbaar te zijn en ons toe te vertrouwen aan de goddelijke voorzienigheid.

    Van God is de toekomst. Kome wat komt (Huub Oosterhuis, Vader verborgen).

    Mijn dank gaat uit naar Anne en alle leden van onze groep, dat we ‘tochtgenoten’ mogen zijn in onze zoektocht naar onze Heer en God, in het zoeken naar God in alles. Onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in God. (Augustinus)

    Zr. Viviane