Warm onthaal

Ellen aan het woord: Toen ik hier aankwam, wist ik nog niet hoeveel deze plek voor mij zou betekenen

Ik kwam terecht bij de Zwartzusters in een donkere periode. Niet alleen omdat het december was, maar ook omdat het bij mij thuis niet goed ging. Toen ik hier voor het eerst aankwam, wist ik nog niet hoeveel deze plek voor mij zou betekenen. Ik werd vanaf dag één warm onthaald door zuster Christine en Anne, de studentencoach. De dag na mijn aankomst was er ook al meteen een studentenavond, waardoor ik kon kennismaken met de andere studenten op kot. We werden er verwend met een heerlijke maaltijd en er was ook een verdiepingsmoment over onze dromen. Ik vond het zo’n fijne ervaring dat ik sindsdien elke maand naar de studentenavond ben gegaan.

Als het even wat moeilijk ging, kon ik altijd terecht bij Anne. Zij stond steeds klaar met goed advies en gaf mij telkens opnieuw de moed om door te gaan. Anne leerde me om als een zonnebloem te zijn: altijd richtend naar het licht, de warmte, de hoop. Laat los wat niet levengevend is en vergroot, stap voor stap, de grond onder je eigen voeten.

Deze plek was echt een veilige haven voor mij, waar ik kon openbloeien als mens. Ik zal de rust, de prachtige tuin en de fijne mensen die ik hier heb ontmoet, nooit vergeten. Deze periode was een keerpunt in mijn leven en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik ben er zeker van dat veel studenten hier zullen vinden wat ik gevonden heb, en dat ook nog eens op deze prachtige locatie in het centrum van Brugge. Ellen

 

Féline verwoordt het op haar manier:

Het academiejaar is weer voorbij gevlogen, gevuld met prachtige en leuke momenten op kot. We sluiten de deur achter ons en kijken al uit naar het volgende academiejaar op hetzelfde kot.

Een aantal zaken zullen met vooral bijblijven van dit academiejaar:

  • De warme en huiselijke sfeer, gecreëerd door zr. Christine en Anne, waar altijd iemand klaarstaat om te luisteren.
  • De onmisbare studiehulp van onze studentencoach Anne.
  • De maandelijkse studentenavonden, waar we gezellig samen aten en activiteiten organiseerden rond thema’s zoals vriendschap, toekomst en hoop.
  • Het contact met enkele kotgenoten, van spontane gesprekken in de keuken tot een eenvoudige begroeting op de trap.

Ik nam ook het initiatief om samen met studenten die op mijn campus zaten, naar school te wandelen wanneer onze schema’s overeenkwamen.

Wat me vooral zal bijblijven, is de warme en huiselijke omgeving, evenals de uitstekende begeleiding en ondersteuning die beschikbaar zijn wanneer je die als student nodig hebt.

 

 

 

Eline en Angelina delen hoe zij hun ervaring op een studentenkamer of studentenstudio bij de Zwartzusters ervaren.

Eline: Een geweldige ervaring

Het leven op een studentenkamer is voor mij een geweldige ervaring. Alles verliep soepel en snel: van het bekijken van de kamer tot het installeren ervan. Bij mijn eerste bezoek werd ik hartelijk ontvangen door zr. Christine en die warme ontvangst is altijd gebleven. De vriendelijkheid van iedereen maakt dat ik me hier echt thuis voel. Mijn kamer is ruim en mooi, echt een plek die ik mijn tweede “thuis” kan noemen.

De sfeer op kot is heel aangenaam, iedereen is vriendelijk en er heerst een gevoel van samenhorigheid. We doen veel dingen samen, van samen brownies bakken tot gezellig Eurovision kijken. Daarnaast wordt er maandelijks een bijeenkomst georganiseerd waar we samenkomen, leuke dingen doen en samen eten, wat de groepsdynamiek echt bevordert.

Toen ik vorig jaar aankwam, was het moeilijk om connecties te maken, maar die maandelijkse bijeenkomsten maakten het verschil. Mijn eerste bijeenkomst was met Sinterklaas en de Pieten. Iedereen had brieven of gedichten voorbereid, waarin vroegere herinneringen werden gedeeld. Toen ik die brieven hoorde, besefte ik meteen dat dit een hechte groep was waar ik me welkom zou voelen. Deze bijeenkomsten zijn geweldig om die eerste connectie te leggen. Nu zit ik nog steeds op kot en kijk ik altijd uit naar de volgende bijeenkomst, waar mooie herinneringen worden gemaakt.

We hebben ook een gemeenschappelijke keuken en wanneer ik daar aan het koken ben, passeren andere studenten vaak. Dat zorgt voor leuke, spontane babbels en draagt bij aan de aangename sfeer hier. Het kot zelf is rustig, netjes en ruim – absoluut een aanrader. Dit is mijn tweede jaar hier en ik blijf het geweldig vinden. Ik hoop nog veel meer mooie herinneringen te kunnen maken met iedereen.

En dan is er Anne, onze fantastische studentecoach. Ze is er altijd voor ons, ze organiseert de bijeenkomsten en is een onschatbare meerwaarde. Bij haar kan ik terecht met vragen over mijn studies en ze helpt me enorm. Of het nu gaat om een luchtige babbel of een serieuzer gesprek, Anne staat altijd klaar. Ze draagt echt bij aan de geweldige sfeer hier.

Angelina vat het als volgt samen: Het beste van twee werelden: het studentenleven en de rust bij religieuzen

Als student geniet ik met volle teugen van het bruisende studentenleven, dat elke dag nieuwe avonturen en uitdagingen meebrengt. De levendige sfeer op de campus, de sociale evenementen en de constante stroom van kennis, maken mijn dagen boeiend en vol energie.

Toch heb ik ontdekt dat de rust en sereniteit van het leven bij de zusters bijdragen aan een perfecte balans. Thuis, omringd door de stilte van de kloostergemeenschap, kan ik de drukte van het studentenleven even loslaten. Het is een oase van rust waar ik mijn gedachten kan ordenen en echt kan genieten van de stilte.

De religieuzen bieden een welkome afwisseling met het hectische stadsleven, waardoor ik mijn batterijen kan opladen en me kan concentreren op mijn studie. Het is fascinerend hoe deze twee werelden, ogenschijnlijk tegenstrijdig, elkaar aanvullen en verrijken. Mijn leven is een boeiende mix van dynamiek en contemplatie, waardoor ik het beste van beide werelden kan ervaren.

 

Féline deelt haar persoonlijke ervaring van op kot zijn bij de Zwartzusters

Vorig jaar in september 2022 ging ik voor het eerst zelfstandig alleen op kot. Ik zocht een kot met een rustige, respectvolle en zorgzame sfeer.

Bij de omschrijving van de studentenkoten van Betsaïda voelde ik mij direct aangesproken. Ik stuurde een mailtje naar Zr. Christine met enkele vraagjes en niet veel later kreeg ik al een heel vriendelijk antwoord terug.

Bij de eerste kennismaking ontmoette ik ook Anne, de studentencoach. Ik had direct een goed gevoel. De vriendelijkheid, warmte en zorgzaamheid die zij uitstraalde pakte mij direct in.

Wat ik zo fijn vond is dat je altijd bij Anne terecht kon voor vragen rond school maar even goed een babbel over luchtige of zelfs wat zwaardere onderwerpen. Er wordt echt tijd genomen voor ‘jou’.

Doorheen het jaar is er maandelijks een gezellige studentenavond waar we samen eten en Anne iets organiseert rond een bepaald thema waarbij de studenten altijd mee mogen helpen organiseren.

Er zijn enkele regeltjes op kot om er voor te zorgen dat alles net blijft en dit vind ik een een belangrijke troef.

Kortom ik zou dit kot zeker aanraden aan meisjes die op zoek zijn naar een rustige plek waar warmte, respect en zorgzaam omgaan met elkaar centraal staan.

Féline D. 

Op kot in Brugge bij de Zwartzusters

Na drie jaar studeren in Hasselt, dicht bij huis, was het tijd voor iets nieuws. Ik besloot na een intensieve bacheloropleiding nog wat verder te studeren en koos voor een dagopleiding aan Syntra West. Als pas afgestudeerde vroedvrouw wou ik me graag verdiepen in de wondere wereld van de geneeskrachtige planten en dat bracht me naar het verre Brugge. Pendelen zat er niet meer in, dus ging ik op zoek naar een kot.

Het eerste kot dat ik bezocht, was de kamer dat ik vandaag mijn tweede thuis noem, hier bij de Zwartzusters. Vanaf de eerste seconde dat ik hier aankwam, voelde ik me thuis. En dat had natuurlijk veel te maken met de warme ontvangst van Zuster Christine. Met een brede lach opende ze de deur en gaf ze mijn mama en ik een rondleiding, dat afgesloten werd met een lekker drankje. Ik was onmiddellijk verkocht. De goed uitgeruste keuken, de mooie kamers en de ruime badkamer, maar zeker ook de tuin en de netheid van het kot gaven de doorslag. Ik zag het helemaal zitten!

Ik kon niet wachten tot het schooljaar begon en ik mijn kotgenoten ging ontmoeten, maar eerst moest ik mijn kamer nog inrichten. Dus ging ik op zoek naar leuke decoratie, een zetel… en plunderde ik mijn oma’s zolder. Ik nam een paar leuke schilderijen mee, een rieten mand en een prachtig zelfgemaakt wandtapijt, dat nu echt de eyecatcher van mijn kamer is. Het is een plekje geworden waar ik graag mijn tijd doorbreng…mijn eigen stekje.

Ondertussen zijn we bijna 5 maanden verder en heb ik het hier echt naar mijn zin. Mijn kotgenoten zijn stuk voor stuk super lieve mensen, waar ik graag een babbeltje mee sla. We komen elkaar vaak tegen in de keuken, waar we dan lekker ons eigen potje koken en elkaar een hart onder de riem steken voor naderende examens of eindeloze opdrachten. Ook spreken we regelmatig af om eens iets samen klaar te maken. Dan gaan we samen naar de winkel, koken we wat lekkers en maken we er een gezellige avond van. Waar ik iedere maand ook naar uit kijk, is de studentenbijeenkomst. We komen dan samen met de hele kotgroep, doen een gezamenlijke activiteit en worden verwend met lekker eten. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door Zuster Christine en Anne.

Anne is onze studentencoach. Ze staat altijd klaar voor een babbel en ze zorgde ervoor dat ik me onmiddellijk welkom voelde hier op kot. We kunnen altijd bij haar terecht en dat is zeker een meerwaarde. Het kotleven is vaak een grote aanpassing, maar wetende dat er altijd iemand voor je klaar staat, is een grote hulp tijdens je spong in het onbekende.

Op kot bij de Zwartzusters in Brugge is voor mij al een zeer positieve ervaring en ik ben benieuwd wat de toekomst nog te brengen heeft.

Lisa P.

Eind juni 2020 was het alle hens aan dek voor het onthaal van studenten in de studentenkamers en studentenstudio’s van de Zwartzusters in Brugge. Zr Christine en Anne, als studentencoach, samen met Sabrien en Sabien die de kamers in orde gemaakt hadden, stonden klaar om pakken en zakken te helpen uitladen en met de lift naar hun bestemming te brengen. Alles gebeurde in een hartelijke gastvrijheid maar toch met een mondmasker aan en met respect voor de ‘social distancing’. Verschillende Spaanse studenten van het Europacollege waren blij dat ze hier onderdak vonden in afwachting dat ze naar hun land terug kunnen keren. Iemand zal hier de vakantie overbruggen omdat ze volgend jaar hier verder studeert. Een andere studente wil zich hier in alle stilte voorbereiden op het ingangexamen geneeskunde. Zo krijgen de studentenkamers en studentenstudio’s ook in de vakantietijd een goede bestemming. Wij wensen hen allen een deugddoend verblijf hier! Dat ze ook nog wat mogen genieten van ‘Brugge die scone’!

Voor studenten op studentenkamers Betsaïda, Genthof 15 te Brugge of in studiokamers Ter Castaegneboom, Oosterlingenplein 5, is er een specifiek aanbod.

Maandelijks eten we samen, worden verjaardagen gevierd, een stukje leven gedeeld. Daarbij aansluitend is er een verdiepingsmoment, door enkelen voorbereid, rond thema’s zoals liefde, onverwoestbaar leven, verbondenheid, goede moed…

Een warm onthaal, een luisterend oor, een duwtje in de rug geven het leven kleur. Als de deur van het bureau van Anne, companheira-tochtgenoot en studentencoach openstaat, zijn studenten er welkom om te vertellen wat hen bezig houdt, iets te vragen of samen iets voor te bereiden.

Studenten waarderen sterk het luisteren, de hulp, warmte, gastvrijheid, positieve ingesteldheid en motiverende kracht van een tochtgenoot onderweg.

De duwtjes in de rug doen deugd. Er is kans tot zomaar eens binnenkomen en vertellen hoe een stage of examen verlopen is. Zr. Christine zorgt op haar manier voor een lekkere versnapering tijdens de examenperiode.

Studenten schrijven:

Heel erg bedankt voor de fijne gesprekken, goede hulp en lieve ondersteuning. Ik heb hier veel aan gehad in deze ‘zware’ tijd voor mij.

Ik wil je bedanken voor de steun die je bent geweest dit jaar, het luisterend oor en de lieve woorden. Je mails gaven me altijd extra kracht om verder te doen. Dikke merci en tot volgend jaar.

Wat ik vooral nooit zal vergeten, is het feit dat ik altijd welkom was bij iedereen. Ondanks dat ik vaak moest werken, hebben jullie altijd tijd voor mij gemaakt. De vele, deugddoende en motiverende gesprekken hebben mij door mijn werk en studie gehaald! Ik kan mij echt geen betere plek bedenken om mijn laatste jaar door te brengen, echt waar! Zeker een aanrader! Nogmaals bedankt, aan iedereen. En wie weet horen we nog van elkaar in de toekomst. Merci, Merci, Merci! Sofie V.

Met een bang hartje vertrok ik drie jaar geleden naar Brugge. Ik trok de deur van mijn ouderlijke huis achter me dicht en een nieuwe deur ging open. Letterlijk en figuurlijk. Want ik kwam terecht in een gezellig studentenhuis dat ik vanaf dan mijn tweede thuis zou noemen.
Ik werd zeer warm ontvangen door Zuster Christine, studentencoach Anne en de andere medestudenten. Iedereen staat altijd klaar voor een gezellige babbel, een luisterend oor of een troostende schouder. Toch krijg je ook voldoende ruimte om het studentenleven te ontdekken.
Ondertussen heb ik dat leven volop kunnen ervaren en zeg ik de studentenkamers vaarwel. Wat zal ik het meeste missen? De maandelijkse studentenbijeenkomsten, de gemeenschappelijke keuken waar je altijd iemand kon vinden voor een praatje, de collectieve meelevendheid tijdens de examens… Ik ben iedereen hier ontzettend dankbaar, want zij hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben geworden. Overbodig dus om te zeggen dat ik dit kot dus enkel maar kan aanraden!
Jana W.

       

Eind juni… een nieuwe levenswending voor vele studenten

Voor sommige hogeschoolstudenten op kot In het Genthof 15 te Brugge eindigt een periode van twee of drie jaar samen op kot zitten. Als ‘companheira’, tochtgenoot, mocht ik met velen van hen een stukje weg afleggen en hen ook zien uitgroeien van een eerstejaarstudente naar een volwassen laatstejaarsstudente die gevormd en geslaagd, vol vertrouwen in eigen kunnen en mogelijkheden de toekomst tegemoet gaat. Ze zijn dankbaar voor de vriendschapsbanden die ze met elkaar gesmeed hebben, voor het vele plezier dat ze samen gemaakt hebben, voor de vele leuke momenten samen beleefd.

Bij het afscheid beseffen ze ten volle hoe uniek het was zomaar op elkaars kamer binnen te vallen en het wel en wee van de voorbije jaren te delen. Een unieke, mooie levensperiode wordt afgesloten, er wordt verlangend uitgekeken naar de toekomst. De hoop wordt gekoesterd dat wat nu zo mooi was ook in een andere vorm in de toekomst mag verder gezet worden, wanneer ze zullen moeten afspreken en gelegenheden vinden om elkaar te ontmoeten. Nu overheerst dankbaarheid en daarin mag ik als studentencoach ook delen, ‘mercietjes’ worden gul geschonken.

Louise, Julie en Emily  maakten een prachtig fotokader, één om in mijn bureau uit te hangen. Een symbool om het jeugdige, hoopvolle, diepe, sprankelende van jonge mensen te blijven koesteren en waar nodig mee te ondersteunen. Dank u wel jonge mensen. Het deed me weer eens mijmeren over de zin uit het boekje van de Kleine Prins van Saint-Exupéry: ‘On ne voit bien qu’avec le coeur, l’essentiel est invisible pour les yeux’. Met het hart ziet men zaken die voor het oog onzichtbaar zijn!