Maandelijkse studentenbijeenkomsten

Pagina bekijken

Maandelijks eten we samen, worden verjaardagen gevierd, een stukje leven gedeeld. Daarbij aansluitend is er een verdiepingsmoment, door enkelen voorbereid, rond thema’s zoals nieuwe start, multiculturele avond, de kracht van de liefde, naar de sterren kijken, de zin van het leven ontdekken, goede moed…

 

Hieronder kan je lezen hoe zij zelf enkele studentenavonden ervaarden.

Woensdagavond 4 mei 2022: Toekomstmogelijkheden

Woensdag was ik uitgenodigd op ´mijn voormalige kot´. Toen ik binnenkwam, was het net alsof ik terugkwam van nooit weggeweest. De sfeer en herinneringen van vroeger kwamen meteen terug! De mooie tuin, de warme ontvangst van Zuster Christine en Anne, de gestalde fietsen …

De avond startte met een heerlijke maaltijd, lasagne, en een lekkere chocomousse.

Daarna gaf ik een presentatie over hoe het voelt om twintiger te zijn en over alle beslissingen die erbij horen in de ´echte grote wereld´. Dit was een goeie aanzet om daarna met de anderen te kunnen praten over het leven en zo andere leerrijke inzichten en boeiende ervaringen te vergaren. Om de avond mooi samen te vatten: Het terugkeren voelde aan alsof ik er gisteren nog was, maar de gesprekken van die avond neem ik mee voor morgen en de rest van mijn leven! Jana W.

Een refrein van een lied van Dana Winner sloot aan bij onze diepste wensen:

Give me one moment in time
to be really myself
to realise my deepest dreams
to love the people around me
to find my way.

En in deze tijd was het ook passend te eindigen met een wens of een gebed om vrede, in verschillende talen… ‘Maak mij tot een instrument van uw vrede’!

 

Zaterdagnamiddag 26 juni 2020: Kracht van verbondenheid

De studentenbijeenkomsten bij de Zwartzusters in Brugge werden in maart 2020 plots afgebroken door de verplichte lockdown. Daarom stelden de studenten het op prijs dat er op het einde van dit schooljaar toch nog een studentenbijeenkomst was. Het thema van de namiddag was: ‘De kracht van verbondenheid’. Ook al waren de contacten gebleven via mail, messenger of telefoon… toch deed het echt deugd om elkaar terug te zien. Zr. Christine had gezorgd voor een hapje en drankje. We vertelden aan elkaar wat onze mooiste en moeilijkste ervaring is geweest in de voorbije lockdownperiode. Velen waardeerden de ervaringen in de eigen bubbel, wandelingen in de natuur, rustig kunnen studeren. Onzekerheid in verband met vervolg studies of stages, mensen die overleden en niet gezamenlijk kunnen rouwen woog zwaar. Het was het leven delen op zijn best. Gelukkig hield het op met regenen en konden we het verdiepingsmoment buiten afsluiten. Een studentengastenboek werd plechtig ingehuldigd.

Sommige studenten schreven speciaal voor de gelegenheid neer wat het op kot zijn bij de Zwartzusters in Brugge voor hen betekende. Hier volgen enkele van hun getuigenissen van Lien en  Debbie:

Wat me zeker bijblijft is het samen aan tafel zijn met zijn allen en de unieke zingevingsmomentjes. Dat allemaal in een warme huiselijke sfeer waarin ik nieuwe mensen heb ontmoet en theekransjes heb gehouden. Het meest wonderbaarlijke van hier op kot zitten is dat je terecht komt in een warme omgeving met lieve mensen waar er ruimte en aandacht wordt geschonken aan gezamelijke groepsmiomenten. Je kan er altijd terecht voor een babbeltje. Lien

Op kot gaan is een hele nieuwe ervaring. Je moet zelfstandig kunnen leven. Het heeft mij enorm geholpen met openbloeien. Naast het openbloeien krijg je zelf nog heel veel steun van andere kotgenoten en van de zusters. Bij problemen kan je altijd bij hen terecht. Het is ook een leuke omgeving om te leven. Het ligt in het centrum waardoor alles dichtbij is en je hebt een mooie tuin waar je in de zomer kunt zitten.
In de studio heb je niet veel contact met de andere studenten, het is dan ook leuk dat we maandelijks samen zitten om te eten en verhalen te vertellen over ons leven. Het is zeker een plaats die je achteraf zal missen, want je krijgt echt het gevoel dat je deel bent van de groep en waar ze om je geven.
Debbie G.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20200627_141613-1-scaled.jpg

Het volgende korte filmpje over de studentenontmoeting van zaterdag 26 juni 2020 getuigt van het volgende:

Het is een wonder gebeuren als mensen elkaar echt ontmoeten. Kijk, denken ze, ik werd verwacht… dat kun je aan duizenden dingen voelen en zien. Hartelijkheid bloeit in elk gebaar, men is gewoon gelukkig bij elkaar. Wanneer ze afscheid nemen, verlaten ze wel elkaar maar laten elkaar niet alleen. (Om het met de woorden van Ward Bruyninckx te zeggen).

Daaraan proberen we bij de Zwartzusters op kot in Brugge ook te werken. Als studentencoach mag ik telkens weer tochtgenoot zijn van jonge mensen, van hier bij ons of vanuit het buitenland, en er zorg voor dragen dat studenten beluisterd worden en waar nodig met raad of daad bijgestaan worden. Iemand die met glans afgestudeerd is, verwoordt het als volgt: “Een meerwaarde aan het kotleven bij de Zwartzusters is de studentencoach. Het voelde goed om te weten dat er iemand was om te luisteren en te helpen bij het instuderen van een moeilijk stukje leerstof. Hierbij zeg ik dankjewel voor de mooie tijd, aan alle personen van het Zwartzusters-team!”(D.V.) Ook in het filmpje komen er nog drie studenten aan het woord.

Wat een wonder gebeuren is het jongvolwassenen tijdens hun studies te zien openbloeien, midden het leven zoals het ook voor hen is!

Maandagavond 9 maart 2020: Share the wisdom of your life

‘Share the wisdom of your life’ was onze studentenbijeenkomst. Sommige studenten konden er niet bij zijn omwille van stages of vele opdrachten. Als verwelkoming ook van een buitenlandse studente, deelden we iets leuks van de voorbije tijd en ontdekten we welke raakvlakken we met elkaar hadden.

Het personeel van de zusters had opnieuw gezorgd voor een lekkere lasagne met … jawel zelf gemaakte chocomousse. Iemand stuurde een foto ervan naar de afwezigen die watertandend een berichtje terugstuurden.

Daarna hebben we samen het ‘Spiritwijzer-spel’ gespeeld. Vanuit ons eigen leven beantwoorden we vragen rond vasthouden-loslaten, samen-eenzaam, kracht-moedeloos, hoop-wanhoop, blij-droevig. Mooi was het hoe we in alle echtheid iets van het diepere van ons leven in respect met elkaar gedeeld hebben.

Daarna mochten we een placemat kiezen die voor ons nu een diepere betekenis kreeg tegen de achtergrond van ons zoeken naar onze weg in het leven. Het lied van Friends ‘I will we be there for you, would you be there for me’ vond iemand passend om samen naar te luisteren. Anne merkte daarbij op dat één van de namen voor God in de Joods-Christelijke traditie ook is: ‘Ik zal er zijn voor u’.

Dankbaar sloten we de avond af… of dat dachten we tenminste. Want plots kwam er iemand naar beneden, help mijn ketting is door het gaatje van mijn lavabo gevallen. Met verenigde krachten hebben we een oplossing gevonden om uiteindelijk met een pincet die ketting op te vissen. Eind goed, al goed! 

 

Leuke kerstsfeer op kot

‘Komt er ook kerstversiering met lichtjes in onze living?’, was de vraag van één van de studenten. Gisteren was het dan zover. Vier studenten beleefden echt plezier aan het hangen van kerstverlichting en het versieren van de kerstboom met een kerststal eronder. De beelden spreken voor zich!

Maandagavond 9 december 2019: Kerstviering

Ook de studenten op kot bij de Zwartzusters hebben in december samen Kerstmis gevierd. De zusters boden ons allen een feestmaaltijd aan en wijzelf hadden een geschenkje mee voor één iemand van de groep. In een verdiepingsmoment beantwoorden we persoonlijk de vraag: hoe wij zelf een Kerstgeschenk kunnen zijn voor anderen. Een fragment uit de film ‘Les misérables’ toonde ons dat het leven soms onverwachte geschenken geeft die we op onze manier kunnen doorgeven. Soms verandert er iets door klein te beginnen, één goede daad kan aanstekelijk werken. Dit zagen we in de trailer van de film ‘Pay it forward’. We beluisterden tevens het christelijk kerstverhaal dat verwijst naar welk een groot Liefdesgeschenk God wil zijn voor mensen. We sloten dit moment af met het lied ‘One Day’ gezonden door een 3000 tal christenen, joden en moslims in Haifa. De hoop en het verlangen naar vrede is onverwoestbaar goddelijk! Daarom aan elk van jullie: vrede en alle goeds!

Ieder jaar opnieuw genieten studenten ook van sneeuwpret in de tuin

Studenten op kot bij de Zwartzusters van Brugge genieten samen met de zusters van de tuin die zich door de sneeuw anders laat zien. Midden het studeren voor hun examens, namen drie studenten gisterenavond even een pauze. Tijd om sneeuwballen te gooien en naast elkaar liggend in de sneeuw een engel te maken door met handen en voeten te bewegen… Sneeuwpret is niet alleen voor kinderen.

Vandaag is de tuin opnieuw rustgevend mooi. Dankbaar mogen we stil verwijlen bij de sneeuwpracht, verscholen in het centrum van Brugge.

Spontaan komen de woorden van Augustinus in gedachten:
‘Schoonheid wat ben je oud, wat ben je nieuw?
Veel te laat heb ik je lief gekregen’!

Maar ook in de lente biedt de tuin verfrissing

Studenten zochten de laatste dagen de tuin op om er samen te studeren in de zon of in de schaduw. Een frisse groene lenteomgeving maakt de voorbereiding op de komende stages en examens zoveel aangenamer. Elkaar tot steun zijn en meeleven met elkaar is zeker een meerwaarde. Hoe fijn was het ook om buiten te aperitieven en een pizza te eten…  leven op zijn best!

         

      

Maandagavonden 16 en 23 september 2019

Op kot bij de Zwartzusters in Brugge waren er bij de start van het nieuwe schooljaar twee studentenavonden. Griet en Sofie geven hun indrukken weer. Het thema van de avond was: Follow your dream, it is the key for the future.

16 September: eerste dag op ‘mijn nieuw kot’ bij de Zwartzusters. Ik vond het alvast een spannende dag want die avond was er de eerste studentenbijeenkomst. Anne verwelkomde ons hartelijk en iedereen die wat onwennig was voelde zich er direct thuis. We startten de avond met onszelf voor te stellen en enkele leuke weetjes te vertellen. Hierna was het tijd om lekkere macaroni te eten en wat te kletsen aan tafel. Op het einde van de avond mochten we een quote kiezen die past bij onszelf en bij de verwachtingen van ons kotjaar bij de Zwartzusters. Ik vond het een heel geslaagde avond en heb alvast enkele toffe mensen leren kennen. Griet D.

23 September – We werden hartelijk verwelkomd door Anne en Zuster Christine met een hapje en een drankje. Het was spannend om elkaar voor de eerste maal te ontmoeten. Hier en daar sloegen we een babbeltje en leerden we elkaar al een beetje kennen. We werden uitgenodigd om in een andere ruimte in een cirkel te gaan zitten. Door elkaar vragen te stellen en in gesprek te gaan, leerden we onze buur beter kennen. Hierna was het de bedoeling dat we onze buur voorstelden aan de hele groep. Aangezien er ook buitenlandse studenten aanwezig waren, gebeurde dit met de nodige Engelse vertaling door Griet en Yasmien, wat heel vlotjes verliep. Later mochten we onze voetjes onder tafel schuiven voor een lekkere ovenschotel. Tijdens het eten was het zeker en vast niet stil. Het was aangenaam om gemeenschappelijke onderwerpen te ontdekken. Na het eten kregen we de tijd om na te denken over onze dromen en mochten we deze op een briefje noteren. Daarna mochten we een kaarsje branden en kregen we een leuk huisje mee met een mooie symbolische waarde. Wat een fijne start! Sofie V.

Maandag 17 september 2018: Enjoy the little things

Na een lange vakantie kwamen we 17 september 2018 opnieuw samen met de studenten, zuster Christine en Anne de studentencoach. We werden warm ontvangen met een aperitief en een korte kennismaking. Ik voelde me opnieuw thuis! Het was fijn mijn vrienden terug te zien en de nieuwe studenten te leren kennen. Tijdens de lekkere maaltijd werden activiteiten gepland voor het nieuwe schooljaar. Daarna kwamen we kort samen in de kapel. Hierbij werden enkele gewoontes van het kot uitgelegd. Zo worden quotes door studenten gemaakt en deze worden afgewisseld in het kot uitgehangen. Leuk om het nieuwe schooljaar op deze manier te kunnen starten.  Louise

Het thema van de avond was: ‘Enjoy the little things in life, for someday you will realize they were the big things’.

Maandagavond 22 april 2018: The sound of silence

Maandagavond 29 april kwamen we met de studenten op kot bij de Zwartzusters te Brugge op de maandelijkse studentenavond. We hadden zelf de menu mogen samenstellen: macaroni met hesp en kaassaus en zelf gemaakte chocolademousse. Om van te smullen! Ondertussen deelden we over stages, werken die moeten afgeraken, examens. We maakte ook kennis met een Italiaanse studente en haar opdracht hier in Brugge. 
De avond sloten af met stil te staan bij The sound of silence: twee kanten van een medaille. We beluisterden twee liederen over de twee kanten van stilte: The sound of silence en Breek de stilte… Een tekst verduidelijkte wat de stilte ons ook voor goeds kan brengen: rust midden onrust, ontspanning, evenwicht, verbondenheid, vertrouwe, inspiratie en creativiteit, luisteren naar onszelf, de anderen… en naar wat ons toevalt, toekomt, voor sommigen ook naar God.

Maandag 26 februari 2018: Life is a true love story

Maandelijks organiseren Anne en Zr. Christine voor de studenten een studentenavond. Het is een avond om verjaardagen te vieren, elkaar beter te leren kennen, samen te zijn en verhalen met elkaar te delen. Op maandag 26 februari stond de avond in het teken van Liefde: “Life a true love story?!” Ook nodigden ze twee gasten uit, Julie een kotgenootje en An een collega uit de vriendenkring. Zij wilden die dag hun ervaringen over hun liefde met hun partner en familie delen.

We begonnen de avond, allemaal aan tafel, smullend van de huisgemaakte lasagne en van de heerlijke appeltaart gemaakt door het personeel op vraag van Zr. Christine. We hebben ons aan elkaar voorgesteld, gezongen voor de jarigen en gebeden. 

Na het eten verwoordde Anne waarom Life a true love story is en dat het voor iedereen verschillend kan zijn. Daarom stond er een vraagteken en uitroepteken naast het thema. Snel daarna deelde Julie wat liefde voor haar en haar partner betekent.

Na haar presentatie mochten we vragen stellen en hebben we een complimentenrondje gedaan, de donderdag erop was immers complimentendag. Iedereen kon op een blaadje haar naam schrijven en dat werd doorgegeven totdat het weer gevuld met complimenten bij die persoon kwam. Daarna vertelde An wat liefde voor haar betekent, niet alleen de liefde als partner maar ook de liefde voor haar kinderen en kleinkinderen. Het was heel mooi om naar beide verhalen te luisteren en vragen te stellen. Tot slot ruimden we samen op.

Ik waardeer de studentenavonden van Anne en Zr. Christine enorm, we zijn allemaal studenten, leven op onszelf in een vreemde stad. Dan is het altijd fijn om een avond met medestudenten door te brengen in wijsheid en gezelligheid. Chrislande

Maandagavond 18 december 2017: Look for the stars

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volksterrenwacht. Op maandagavond 18 december trokken een 15-tal studenten op kot in het Genthof of Oosterlingenplein te Brugge, in een project van COMPAZ, met enkele auto’s naar Beisbroek om onder andere met een telescoop maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van nabij te zien. De deskundige uitleg en de projectie in de koepel van het planetarium deden hen ook genieten van spectaculaire videobeelden met passende muziek. Voor eventjes vlogen ze mee over het Mars oppervlak of door de ringen van Saturnus.

Daarna kwamen we samen in Huyze Maranatha in de buurt. Van wetenschappen werd overgestapt naar een oud verhaal over drie wijzen die een ster volgden en uitkwamen bij een kind in de kribbe, een Vredevorst. Die wijzen keken breed, ver en naar omhoog. Zij nodigen ons uit onze ogen en ons hart wijduit open te zetten om met bewondering en dankbaarheid, de tintelingen van Gods goedheid op te merken. In dit verdiepingsmoment klonk de vraag: ‘Waar is de plaats waar Liefde jou verwacht en nodig heeft?’.

De avond werd afgesloten met samen pizza’s eten en genieten van elkaars gezelschap. Dankbaar en tevreden keerden ze terug naar Brugge, om zich voor te bereiden op de komende feesten én blokperiode. Veel goede moed, mogen jullie studie-inspanningen vruchten dragen! Anne

    

Maandagavond 9 oktober 2017: Multiculturele avond 

Voor een multiculturele avond kwamen we op maandag 9 oktober weer samen met alle studenten. We aten typische gerechtjes van Italië, België en Spanje. Als voorgerecht maakten de Spaanse studenten een Tortilla. Het was super lekker. Een specifiek gerecht van België is natuurlijk frietjes met stoofvlees door de zusters en het personeel bereid en dat viel zeker bij iedereen in de smaak. Voor dessert was er tiramisu. Tussen de maaltijd door, beluisterden we een Spaans, Nederlands, Italiaans en Frans lied en bekeken we een Pools filmpje en dia’s van de verschillende culturen. Uit Wallonië kregen we een zakje speculoos mee. Na het eten dansten we op de Ketchup Song, dat vond iedereen plezant. Daarna werd het gebed “Heer maak mij tot een instrument van uw vrede” van Sint Franciscus in verschillende talen gelezen, in de kapel kregen we een mooie attentie van Anne. We sloten de toffe avond af met een minuut stilte. De avond was weer geslaagd. Emily B.

   

“Once a month, all the girls who live in Oosterlingenplein 5 and Genthof 15  come together for dinner with Anne and Sister Christine. This month, we celebrated a multicultural dinner in which each nationality (Spanish, Poland, Flanders, Wallonia and Italian) was in charge of preparing a typical dish of their country. After an introduction from each country, we started to dinner. It was a wonderful night. We ate an omelette that we prepared (Spanish girls), stew and fries that the staff of Sister Christine prepared and a delicious tiramisu cake that Alessia prepared for us. But we not only ate, we also laughed, danced, sang and we recited the prayer of Saint Francis (moment that, personally, I found it lovely).

Then we went to the chapel/silent room where Anne gave all of us a necklace with the dove of peace. She also spoke some really nice words to each of us. For me, that was one of the most exciting moments of the night, I enjoyed it very much and felt at home.

I love this place. It makes small things beautiful. Anne and Sister Christine take care of everything for the best. This night was so full of effort, work, feeling and love. I feel very fortunate to have chosen this place to stay during my time in Bruges. For all of this reasons I’m sure I will be very sad when I will leave in January.

With love, Marta.”

Maandagavond 18 september 2017: ‘Let today be the start of something new’

Met een klein hartje begonnen vele studenten aan dit avontuur: op kot in Brugge. Ik zit op kot in Betsaïda samen met enkele andere meisjes. Om elkaar wat beter te leren kennen, werden we uitgenodigd voor een bijeenkomst met alle mede-kotgenoten. We werden warm onthaald door Zuster Christine en studentencoach Anne. Na een kennismaking met de groep, werden we aan tafel uitgenodigd voor een heerlijk maal. Zo een avond moest natuurlijk in schoonheid worden afgesloten. Dat deden we ook! Na het avondmaal werden we uitgenodigd in de kapel om nog even te bezinnen en een prachtig gedicht aan te horen. Ik weet niet hoe jullie dit zouden omschrijven, maar voor mij voelde het als thuiskomen. Jana W.

Maandag 18 september kwamen we voor de eerste keer samen met de meisjes die hier verblijven. Een schitterend idee. Zo weten we wie hier verblijft. Iedereen bracht een voorwerp mee dat haar typeerde. Aan de hand daarvan vertelden we iets persoonlijks en leerden we elkaar beter kennen. Tijdens de heel lekkere lasagne konden we verder uitwisselen. De avond werd afgesloten met een lied over verbondenheid. Het was heel mooi want op kot voel je je verbonden met de andere studenten. Het was een heel leuke avond.  Lotte D.

Maandagavond 14 mei 2018: ‘Duimen voor studenten’

In deze periode zijn studenten druk in de weer: de laatste taken dienen afgewerkt te worden, sommigen lopen nog stage en anderen zijn al begonnen met een blok- en examenplanning op te stellen. Maandagavond 14 mei was het op kot in het Genthof te Brugge onze laatste bijeenkomst van deze semester om elkaar te ontmoeten rond een maaltijd met een heerlijk dessert van zelf gemaakte chocomousse. Voor het dessert mocht iedereen een verhaal kiezen dat een inspiratie kon zijn in deze periode.

Sarah verwoordt het als volgt: ‘Aan de hand van leuke verhaaltjes met een moraal praatten we over sleutels die ons kunnen helpen in ons leven, in ons omgaan met anderen, in onze aanpak van onze studie of werk. Veel kan ons vooruit helpen, een hart onder de riem steken en ons omvormen tot betere mensen’.

Voor elkaar zorgen, doorzetten, obstakels overwinnen, gewoontes doorbreken, iets bekijken vanuit een ander perspectief, niet te veel zorgen maken… zovele levenshoudingen die ons leven rijker kunnen maken.

Tot slot werd het duimen voor elkaar en voor studenten letterlijk in praktijk gebracht! Veel goede moed aan alle studenten, wij duimen!

 

In de hierna volgende pagina’s vind je nog enkele andere foto’s van de bijeenkomsten.