Maandelijkse studentenbijeenkomsten

Maandelijks eten we samen, worden verjaardagen gevierd, een stukje leven gedeeld. Daarbij aansluitend is er een verdiepingsmoment, door enkelen voorbereid, rond thema’s zoals nieuwe start, multiculturele avond, de kracht van de liefde, naar de sterren kijken, de zin van het leven ontdekken, goede moed…

Hieronder kan je lezen hoe zij zelf enkele studentenavonden ervaarden.

Maandagavond 9 maart 2020: Share the wisdom of your life

‘Share the wisdom of your life’ was onze studentenbijeenkomst. Sommige studenten konden er niet bij zijn omwille van stages of vele opdrachten. Als verwelkoming ook van een buitenlandse studente, deelden we iets leuks van de voorbije tijd en ontdekten we welke raakvlakken we met elkaar hadden.

Het personeel van de zusters had opnieuw gezorgd voor een lekkere lasagne met … jawel zelf gemaakte chocomousse. Iemand stuurde een foto ervan naar de afwezigen die watertandend een berichtje terugstuurden.

Daarna hebben we samen het ‘Spiritwijzer-spel’ gespeeld. Vanuit ons eigen leven beantwoorden we vragen rond vasthouden-loslaten, samen-eenzaam, kracht-moedeloos, hoop-wanhoop, blij-droevig. Mooi was het hoe we in alle echtheid iets van het diepere van ons leven in respect met elkaar gedeeld hebben.

Daarna mochten we een placemat kiezen die voor ons nu een diepere betekenis kreeg tegen de achtergrond van ons zoeken naar onze weg in het leven. Het lied van Friends ‘I will we be there for you, would you be there for me’ vond iemand passend om samen naar te luisteren. Anne merkte daarbij op dat één van de namen voor God in de Joods-Christelijke traditie ook is: ‘Ik zal er zijn voor u’.

Dankbaar sloten we de avond af… of dat dachten we tenminste. Want plots kwam er iemand naar beneden, help mijn ketting is door het gaatje van mijn lavabo gevallen. Met verenigde krachten hebben we een oplossing gevonden om uiteindelijk met een pincet die ketting op te vissen. Eind goed, al goed! 

Ook studenten vieren Kerstmis

Ook de studenten op kot bij de Zwartzusters hebben in december samen Kerstmis gevierd. De zusters boden ons allen een feestmaaltijd aan en wijzelf hadden een geschenkje mee voor één iemand van de groep. In een verdiepingsmoment beantwoorden we persoonlijk de vraag: hoe wij zelf een Kerstgeschenk kunnen zijn voor anderen. Een fragment uit de film ‘Les misérables’ toonde ons dat het leven soms onverwachte geschenken geeft die we op onze manier kunnen doorgeven. Soms verandert er iets door klein te beginnen, één goede daad kan aanstekelijk werken. Dit zagen we in de trailer van de film ‘Pay it forward’. We beluisterden tevens het christelijk kerstverhaal dat verwijst naar welk een groot Liefdesgeschenk God wil zijn voor mensen. We sloten dit moment af met het lied ‘One Day’ gezonden door een 3000 tal christenen, joden en moslims in Haifa. De hoop en het verlangen naar vrede is onverwoestbaar goddelijk! Daarom aan elk van jullie: vrede en alle goeds!

Studentenbijeenkomsten bij de start van academiejaar 2019-2020

Op kot bij de Zwartzusters in Brugge waren er bij de start van het nieuwe schooljaar twee studentenavonden. Griet en Sofie geven hun indrukken weer. Het thema van de avond was: Follow your dream, it is the key for the future.

16 September: eerste dag op ‘mijn nieuw kot’ bij de Zwartzusters. Ik vond het alvast een spannende dag want die avond was er de eerste studentenbijeenkomst. Anne verwelkomde ons hartelijk en iedereen die wat onwennig was voelde zich er direct thuis. We startten de avond met onszelf voor te stellen en enkele leuke weetjes te vertellen. Hierna was het tijd om lekkere macaroni te eten en wat te kletsen aan tafel. Op het einde van de avond mochten we een quote kiezen die past bij onszelf en bij de verwachtingen van ons kotjaar bij de Zwartzusters. Ik vond het een heel geslaagde avond en heb alvast enkele toffe mensen leren kennen. Griet D.

23 September – We werden hartelijk verwelkomd door Anne en Zuster Christine met een hapje en een drankje. Het was spannend om elkaar voor de eerste maal te ontmoeten. Hier en daar sloegen we een babbeltje en leerden we elkaar al een beetje kennen. We werden uitgenodigd om in een andere ruimte in een cirkel te gaan zitten. Door elkaar vragen te stellen en in gesprek te gaan, leerden we onze buur beter kennen. Hierna was het de bedoeling dat we onze buur voorstelden aan de hele groep. Aangezien er ook buitenlandse studenten aanwezig waren, gebeurde dit met de nodige Engelse vertaling door Griet en Yasmien, wat heel vlotjes verliep. Later mochten we onze voetjes onder tafel schuiven voor een lekkere ovenschotel. Tijdens het eten was het zeker en vast niet stil. Het was aangenaam om gemeenschappelijke onderwerpen te ontdekken. Na het eten kregen we de tijd om na te denken over onze dromen en mochten we deze op een briefje noteren. Daarna mochten we een kaarsje branden en kregen we een leuk huisje mee met een mooie symbolische waarde. Wat een fijne start! Sofie V.

Maandagavond 18 september 2017: ‘Let today be the start of something new’

Met een klein hartje begonnen vele studenten aan dit avontuur: op kot in Brugge. Ik zit op kot in Betsaïda samen met enkele andere meisjes. Om elkaar wat beter te leren kennen, werden we uitgenodigd voor een bijeenkomst met alle mede-kotgenoten. We werden warm onthaald door Zuster Christine en studentencoach Anne. Na een kennismaking met de groep, werden we aan tafel uitgenodigd voor een heerlijk maal. Zo een avond moest natuurlijk in schoonheid worden afgesloten. Dat deden we ook! Na het avondmaal werden we uitgenodigd in de kapel om nog even te bezinnen en een prachtig gedicht aan te horen. Ik weet niet hoe jullie dit zouden omschrijven, maar voor mij voelde het als thuiskomen. Jana W.

Maandag 18 september kwamen we voor de eerste keer samen met de meisjes die hier verblijven. Een schitterend idee. Zo weten we wie hier verblijft. Iedereen bracht een voorwerp mee dat haar typeerde. Aan de hand daarvan vertelden we iets persoonlijks en leerden we elkaar beter kennen. Tijdens de heel lekkere lasagne konden we verder uitwisselen. De avond werd afgesloten met een lied over verbondenheid. Het was heel mooi want op kot voel je je verbonden met de andere studenten. Het was een heel leuke avond.  Lotte D.

Maandagavond 9 oktober 2017: Multiculturele avond 

Voor een multiculturele avond kwamen we op maandag 9 oktober weer samen met alle studenten. We aten typische gerechtjes van Italië, België en Spanje. Als voorgerecht maakten de Spaanse studenten een Tortilla. Het was super lekker. Een specifiek gerecht van België is natuurlijk frietjes met stoofvlees door de zusters en het personeel bereid en dat viel zeker bij iedereen in de smaak. Voor dessert was er tiramisu. Tussen de maaltijd door, beluisterden we een Spaans, Nederlands, Italiaans en Frans lied en bekeken we een Pools filmpje en dia’s van de verschillende culturen. Uit Wallonië kregen we een zakje speculoos mee. Na het eten dansten we op de Ketchup Song, dat vond iedereen plezant. Daarna werd het gebed “Heer maak mij tot een instrument van uw vrede” van Sint Franciscus in verschillende talen gelezen, in de kapel kregen we een mooie attentie van Anne. We sloten de toffe avond af met een minuut stilte. De avond was weer geslaagd. Emily B.

   

Maandagavond 18 december 2017: Look for the stars

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volksterrenwacht. Op maandagavond 18 december trokken een 15-tal studenten op kot in het Genthof of Oosterlingenplein te Brugge, in een project van COMPAZ, met enkele auto’s naar Beisbroek om onder andere met een telescoop maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van nabij te zien. De deskundige uitleg en de projectie in de koepel van het planetarium deden hen ook genieten van spectaculaire videobeelden met passende muziek. Voor eventjes vlogen ze mee over het Mars oppervlak of door de ringen van Saturnus.

Daarna kwamen we samen in Huyze Maranatha in de buurt. Van wetenschappen werd overgestapt naar een oud verhaal over drie wijzen die een ster volgden en uitkwamen bij een kind in de kribbe, een Vredevorst. Die wijzen keken breed, ver en naar omhoog. Zij nodigen ons uit onze ogen en ons hart wijduit open te zetten om met bewondering en dankbaarheid, de tintelingen van Gods goedheid op te merken. In dit verdiepingsmoment klonk de vraag: ‘Waar is de plaats waar Liefde jou verwacht en nodig heeft?’.

De avond werd afgesloten met samen pizza’s eten en genieten van elkaars gezelschap. Dankbaar en tevreden keerden ze terug naar Brugge, om zich voor te bereiden op de komende feesten én blokperiode. Veel goede moed, mogen jullie studie-inspanningen vruchten dragen! Anne

    

Maandag 26 februari 2018: Life is a true love story

Maandelijks organiseren Anne en Zr. Christine voor de studenten een studentenavond. Het is een avond om verjaardagen te vieren, elkaar beter te leren kennen, samen te zijn en verhalen met elkaar te delen. Op maandag 26 februari stond de avond in het teken van Liefde: “Life a true love story?!” Ook nodigden ze twee gasten uit, Julie een kotgenootje en An een collega uit de vriendenkring. Zij wilden die dag hun ervaringen over hun liefde met hun partner en familie delen.

We begonnen de avond, allemaal aan tafel, smullend van de huisgemaakte lasagne en van de heerlijke appeltaart gemaakt door het personeel op vraag van Zr. Christine. We hebben ons aan elkaar voorgesteld, gezongen voor de jarigen en gebeden. 

Na het eten verwoordde Anne waarom Life a true love story is en dat het voor iedereen verschillend kan zijn. Daarom stond er een vraagteken en uitroepteken naast het thema. Snel daarna deelde Julie wat liefde voor haar en haar partner betekent.

 

Na haar presentatie mochten we vragen stellen en hebben we een complimentenrondje gedaan, de donderdag erop was immers complimentendag. Iedereen kon op een blaadje haar naam schrijven en dat werd doorgegeven totdat het weer gevuld met complimenten bij die persoon kwam. Daarna vertelde An wat liefde voor haar betekent, niet alleen de liefde als partner maar ook de liefde voor haar kinderen en kleinkinderen. Het was heel mooi om naar beide verhalen te luisteren en vragen te stellen. Tot slot ruimden we samen op.

Ik waardeer de studentenavonden van Anne en Zr. Christine enorm, we zijn allemaal studenten, leven op onszelf in een vreemde stad. Dan is het altijd fijn om een avond met medestudenten door te brengen in wijsheid en gezelligheid. Chrislande

Maandagavond 14 mei 2018: ‘Duimen voor studenten’

In deze periode zijn studenten druk in de weer: de laatste taken dienen afgewerkt te worden, sommigen lopen nog stage en anderen zijn al begonnen met een blok- en examenplanning op te stellen. Maandagavond 14 mei was het op kot in het Genthof te Brugge onze laatste bijeenkomst van deze semester om elkaar te ontmoeten rond een maaltijd met een heerlijk dessert van zelf gemaakte chocomousse. Voor het dessert mocht iedereen een verhaal kiezen dat een inspiratie kon zijn in deze periode.

Sarah verwoordt het als volgt: ‘Aan de hand van leuke verhaaltjes met een moraal praatten we over sleutels die ons kunnen helpen in ons leven, in ons omgaan met anderen, in onze aanpak van onze studie of werk. Veel kan ons vooruit helpen, een hart onder de riem steken en ons omvormen tot betere mensen’.

Voor elkaar zorgen, doorzetten, obstakels overwinnen, gewoontes doorbreken, iets bekijken vanuit een ander perspectief, niet te veel zorgen maken… zovele levenshoudingen die ons leven rijker kunnen maken.

Tot slot werd het duimen voor elkaar en voor studenten letterlijk in praktijk gebracht! Veel goede moed aan alle studenten, wij duimen!

 

In de hierna volgende pagina’s vind je nog enkele andere foto’s van de bijeenkomsten.