Start van maandelijkse studentenbijeenkomsten

Bij het begin van het nieuwe academiejaar kwamen we maandag laatstleden met een grote groep hogeschoolstudenten op kot bij de Zwartzusters te Brugge samen. De bedoeling van zo’n maandelijkse studentenbijeenkomsten is dat de studenten de kans krijgen de anderen op kot te ontmoeten, dat we de verjaardagen te vieren, samen eten en wat dieper stil staan bij het leven.

De rode draad was deze keer de wens dat hun verblijf hier goede vruchten mag voortbrengen. Na het samen aperitieven konden de studenten in kleine groepjes kiezen welke kennismakingsvraag zij wilden beantwoorden. Terug in grote groep lagen er allerlei foto’s van vruchten op tafel. We konden dat fruit kiezen dat voor ons iets betekende, daarmee ook iets vertellen over onszelf en een wens uitspreken hoe we graag met de anderen op weg zouden gaan.

Anne, als studentencoach, nam als eerste een schaaltje noten vast. Vanuit ervaring weet ze dat er tijdens de studietijd soms ook harde noten te kraken zijn, en ze wenste dat we juist dan niet zouden opgeven of indien nodig hulp zouden zoeken. Iemand anders koos voor braambessen. Zoals braambessen weet zij van zichzelf dat ze een streng uiterlijk heeft, maar voor wie zich daar niet door laat afschrikken gaf ze mee dat haar binnenkant wel hartelijk is. In diezelfde lijn koos iemand voor appelsienen, met een harde pel maar toch ook met een zachte binnenkant. Zo kregen perziken, mango’s, aardbeien, citroenen, watermeloen, enz. plots een symbolische betekenis. Zr. Christine koos voor passievruchten in de hoop dat we met passie onze taak zouden op ons nemen.

Studenten verwoordden hun diep verlangen naar een goede sfeer, betrokkenheid op de ander, gezelligheid, samen leuke dingen doen… De jarigen van de voorbije tijd kregen van zr. Christine een kleine attentie met een heel persoonlijke wens.

Daarna werden na het beluisteren van het verhaal over een winkel waar alleen de zaadjes van onze diepste dromen de koop waren, onze gesprekken verder gezet aan tafel. We aten lekkere spaghetti met verse chocolademousse als dessert.

Na de maaltijd keken we nog naar een kortfilmpje over zaadjes die vielen op de weg, op de rotsgrond, tussen de doornen of in goede grond. Ja, we hopen dat de zaadjes die doorheen zo’n gebeuren gezaaid worden ook goede vruchten voortbrengen. We spraken af dat we voor de persoon die rechts van ons zat, de volgende bijeenkomst een kunstwerkje met vers fruit zullen meebrengen. Tenslotte hielpen velen mee aan de afwas en opruim, vele handen maakten licht werk. We kijken er al naar uit! Dat dit jaar voor allen gezegend mag worden!