Brugge als bloeiende studentenstad

Gisterenavond waren zuster Christine en ik aanwezig op een bijeenkomst voor degenen die studentenvoorzieningen aanbieden in Brugge. We begaven ons naar de nieuwe campus van Howest in de Spoorwegstraat 4. Voor velen van ons was het de eerste keer dat we samenkwamen in de spiksplinternieuwe aula van Howest. De geur van nieuwigheid hing er nog in de lucht. Het viel ons op dat de leuningen van de stoelen voor ons wat aan de hoge kant waren – hoewel we zelf niet tot de grootsten behoren. Voordat we de juiste aula op de eerste verdieping bereikten, hadden we eerst een grotere aula verkend.

Tijdens de bijeenkomst hoorden we dat er momenteel ongeveer 10.700 studenten in Brugge verblijven. Men verwacht echter een piek in 2030, zowel door de demografische groei van Vlaamse studenten als door een toenemend aantal internationale studenten dat de weg naar Brugge vindt. Deze studenten kunnen op drie niveaus opleidingen volgen: een semester hier als Erasmusstudent, een bacheloropleiding in het Engels, of werken aan een doctoraat of postdoctoraat.

De meerwaarde van een studentenstad blijkt uit het feit dat er meer jonge gezinnen zijn, een bloeiende werkgelegenheid in hoogtechnologische bedrijven en minder werkloosheid. Vanuit de studentendiensten van Howest en Vives hoopt men dat er ook in de toekomst voldoende betaalbare studentenvoorzieningen zullen zijn voor iedereen.

De avond werd afgesloten met een netwerkmoment en een drankje. Laten we hopen dat nog veel studenten bij de Zwartzusters een plekje vinden om verder te studeren en aan hun toekomst te bouwen. De aanwezigheid van een studentencoach is in elk geval een waardevolle ondersteuning voor hen.