Hoopvolle boodschap van Augustinus

Verdieping in april: Bijbelverhalen ervaren, Ignatius’ realistische geluk en de hoopvolle boodschap van Augustinus

In onze maandelijkse leesgroepjes rond het inspirerende boek “Op het kompas van de vreugde” van Nikolaas Sintobin, verkennen we in april het thema: Bijbelverhalen zélf ervaren én Ignatius’ weerbarstige recept voor geluk. Echt heel realistisch! Tijdens onze ontmoetingen verdiepen we ons ook in de boeiende raakvlakken tussen de spiritualiteit van Ignatius van Loyola en Augustinus.

De voorgaande thema’s, “De lange weg naar bekering” en “de uitdaging van innerlijke vrijheid”, hebben ons al veel stof tot nadenken gegeven. Voor april laten we ons leiden door de kracht van Bijbelverhalen en de nuchtere kijk van Ignatius op het vinden van geluk.

Een bijzonder raakvlak met Augustinus vonden we in de korte, maar krachtige uitspraak: “Heb lief en God zal je tegemoet komen.” Deze woorden resoneren sterk met de uitdagingen van onze eigen tijd, die misschien wel parallellen vertoont met de periode waarin Augustinus leefde. Hij was getuige van de val van Rome, de stad die symbool stond voor eeuwigheid en macht.

De manier waarop Augustinus omging met deze ingrijpende veranderingen is een bron van inspiratie. Het onderstaande prachtige fragment, afkomstig van de website van Taizé, verwoordt dit helder:

“Heb lief en God zal je tegemoet komen. Heb lief en Hij zal in je wonen. De Heer is dichtbij. Maak je in het geheel geen zorgen. Waarom laat je je meeslepen door wat je gedachten je voorspiegelen en zeg je: Wie is God? Alles wat jij kunt bedenken, is Hij niet. Maar om je toch enig idee te geven: God is liefde.”

Augustinus bleef tot het einde van zijn leven een zoekende mens. Zijn laatste grote werk, “De stad Gods”, is een poging om de schokkende gebeurtenissen van zijn tijd te begrijpen en hoop te putten uit wat door velen als een absolute ramp werd ervaren. Hij had het al eerder verwoord in zijn commentaar op psalm 66: “Wij christenen zullen tot het einde toe pelgrims blijven, op weg naar ons vaderland, de hemel…”

Deze gedachte van pelgrimage is ook voor ons vandaag relevant. “U bent op weg, samen met vele volken, en onderweg wordt er gezongen. Zing dan liefdesliederen over uw vaderland, zoals alle reizigers doen! En bedenk: hun lied klinkt meestal in de nacht.”

Laten we, geïnspireerd door Augustinus en de thema’s van onze leesgroep, moed putten uit de liefde en het vertrouwen dat God ons tegemoetkomt, zelfs in de donkerste tijden.