Lieve Desmet deed ook nu weer het opzoekingswerk voor de vierde podcast over een Augustijns rendez-vous in Brugge. Ze brengt ons bij de bakermat van de Zwartzusters van Bethel van Brugge, in de omgeving van Groeninge, de Kastanjeboomstraat, de Katelijnestraat en de Nieuwe Gentweg.
Het ontstaan situeert zich in de waanzinnige veertiende eeuw, zoals Barbara Tuchman in haar boek die benoemt. Het was een eeuw van mislukte oogsten, grote inflatie, wrede en lange oorlogen… en ook van verschillende opflakkeringen van de pestepidemie waarbij één derde van de Europese bevolking stierf. De graaf van Vlaanderen gaf zelfs toestemming om tussen de Katelijnepoort en de Gentpoort een kerkhof van 6 voetbalvelden groot aan te leggen om de doden te begraven.
Maar die waanzinnige eeuw was ook de tijd van ongeëvenaarde wonderlijke bovenmenselijke goedheid, zorg, en veerkracht, zelfs met de eigen dood voor ogen. Er stonden vrouwen op die met vuur en ijver zieken verzorgden bij hen thuis, omwille van God. Een bron van Liefde, Licht en Hoop… ook voor onze tijd, om te beluisteren als je eens 20 minuten tijd hebt.