Ontspannende en verkwikkende bijeenkomst van het Augustinusleesgroepje op 13 februari 2019

 

Het samenkomen bij de Zwartzusters Augustinessen rond het boek “Als een arend herleeft mijn jeugd” van Gabriël Quicke is zeer ontspannend en verkwikkend in onze haastige samenleving waar men wordt meegesleurd door een onophoudelijke prestatiedrang. Zoals bij warm weer men zich laaft aan een verfrissende waterbron, kan men zich op geestelijk vlak laven aan de zienswijze van Augustinus.

Met de lectuur van dat boek vreesde ik te worden beneveld met voorbijgestreefde ideeën. Maar niets daarvan, want ik kwam in contact met pertinente boodschappen die de eeuwen hebben overleefd. Het is een ware rijkdom in ons leven om Augustinus als tochtgenoot en compas in onze rugzak te mogen meenemen.

Ware vriendschap bestaat alleen als God het bindmiddel is tussen mensen die in liefde met elkaar verbonden zijn, aldus Augustinus. Vriendschap kan bijgevolg alleen maar in God echt en eeuwigdurend zijn. Een mens die verlangt, zingt met het hart ook als de tong zwijgt. Een zingend mens bidt tweemaal.

Deze visie van Augustinus stelt ons in staat om beter bestand te zijn tegen de minder aangename verrassingen in ons leven en ons verlangen naar onmiddellijk resultaat beter in te tomen.De spiritualiteit van Augustinus is voor mij dan ook niet meer weg te denken uit het leven van elke dag. Vele groeten vanwege Agnès B.