Leesgroepjes:Bezieling voor onderweg vanuit Augustinus

Halfweg oktober kwamen we terug samen met twee Augustinusleesgroepjes: één de dinsdagavond en het ander de woensdagnamiddag. Het thema was: Bezieling voor onderweg. We begonnen met het stilstaan bij ons leven en het delen met elkaar wat onze inspiratiebron is voor onze manier van in het leven staan. We zochten ook naar sporen van Gods Geest in onze samenleving en Kerk. We toetsten het aan de Bijbelse norm: ‘Aan de vruchten kent men de boom’.

Tot onze verrassing ontdekten we dat Benedictus XVI op de jongerenwake in Sydney het de moeite waard vond om Augustinus’ visie op de Heilige Geest als ‘heilig’ en ‘geest’, als blijvende liefde en gave, voor hen begrijpbaar te maken. Via de brochure van de Augustijnse beweging kregen we nog meer voeling met de beelden die Augustinus gebruikt. Mij trof zijn uitspraak: ‘De besprenkeling van de Heilige Geest in ons hart ondersteunt ons en doet ons nu al dorsten naar de Bron.’ ‘Als u wil leven van de Heilige Geest bewaar de liefde, bemin de waarheid, verlang naar eenheid’. Zijn woorden blijven nog altijd even actueel. De uitwisseling daarna liet ons in groot vertrouwen zien hoe ieder van ons een unieke geloofs- en levensweg gaat en hoe in het delen ook ons hart geraakt werd door wat anderen inbrachten. Hoe deugddoend is het om samen gelovig onderweg te zijn én te ontdekken dat de levensgevende Bron nooit uitgeput geraakt, integendeel murmelend zingt, haar lied in elk van ons!

De volgende bijeenkomst half weg november trekken we met een 25-tal mensen verder rond het thema: ‘Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond’.