Inspirerende Augustinusverkenning in Brugge op 26 augustus

Zoeken naar sporen van Augustinus in Brugge op zondagnamiddag 26 augustus van 13u30 tot 17u

COMPAZ = Companheira Agostiniana Zwartzusters wil via allerlei initiatieven vanuit de Augustijnse spiritualiteit een hartelijk kompas zijn naar diepgang, inspiratie en zin die voluit leven doen.

Ieder jaar rond het feest van Augustinus op 28 augustus organiseert COMPAZ een Augustinusevenement. Dit jaar is het een inspirerende Augustinusverkenning, een sprankelende zomerwandeling. De Campus Sint-Franciscus Xaverius op de Woensdagmarkt 6 te Brugge is het vertrekpunt.

 

Tijdens de wandeling kan men proeven van:

  • Augustijnse gastvrijheid bij de Zwartzusters
  • Een stukje Brugse Augustijnse geschiedenis die vrucht draagt ook in het heden
  • Een bijdrage van dokter William De Groote over de ziekenzorg in Brugge door de Zwartzusters geïnspireerd door de regel van Augustinus
  • Pareltjes ongeziene Augustijnse christelijke kunst in het Engels Klooster en O.L.Vrouw ter Potterie
  • Een meditatief citerspel.

De Augustijnsenrei bijvoorbeeld verwijst nog naar het bestaan van een Brugs Augustijnenklooster. Met de Franse revolutie werden de paters uit hun klooster verjaagd. Net op tijd brachten ze hun kostbaarheden in veiligheid bij de zusters Augustinessen van de Potterie.

In de kerk van de Potterie (Potterierei 79) staat Augustinus er op vele wijzen afgebeeld, o.a. staat hij er vooraan in de rij van ander ordestichters. Zijn attributen verwijzen naar de kern van zijn spiritualiteit: ‘Rusteloos is ons hart, tot het rust vindt in U’.

In het Engels klooster (Carmerstraat 83) kan men uitzonderlijk het schilderij van Gaspar De Crayer de Heilige Familie met de Heilige Augustinus en de Heilige Thomas van Villanova bewonderen. De naam van de schilder doet hoogstwaarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Hij is onterecht een vergeten meester die in zijn tijd één van de meest toonaangevende barokkunstenaars uit de Zuidelijke Nederlanden was.

Op iedere plaats krijgt men uitleg door experten ter plaatse: zuster Aline van het Engels klooster, leden van de confrerie in het klooster van de Potterie, dokter William De Groote die de geschiedenis van de ziekenzorg in Brugge deskundig en geanimeerd kan vertellen.

De leden van de ondersteuningsgroep van COMPAZ zijn de dragende motor van het geheel en verwelkomen jullie graag op die dag.

Deelnemen kost 5 euro, over te schrijven op rekening COMPAZ BE62 7360 3706 3461 met vermelding van naam en aantal. Uw storting geldt als inschrijving.

Er is parkeergelegenheid op de parking van SFX Hoedenmakersstraat 7 8000 Brugge.
Je kan ook komen met de bus nr 4, 14 of 43 en afstappen aan de halte Jan Van Eyckplein.

COMPAZ – Companheira Agostiniana Zwartzusters
Genthof 15 8000 Brugge
0492/72 46 83
Compaz.brugge@gmail.com