Echo van de Augustinusverkenning in Brugge op 26.08.2018

Op zondagnamiddag werden wij  hartelijk ontvangen in een statige woning aan de Woensdagmarkt in Brugge.  Bij het binnen komen van dit pand werd onze aandacht direct gevestigd op het glasraam boven de inkomdeur, met daarin het kloosterembleem verwerkt, alsook het devies ‘Bonos fructus facere’.  Dit devies kwam gedetailleerd tot leven in de voordracht van dokter William De Groote omtrent de ziekenzorg in Brugge en vooral dan de rol van de Zwartzusters hierin.  Een mooie wandeling door een zomers Brugge bracht ons eerst naar de kerk annex klooster van O.L. Vrouw ter Potterie.  Tot onze aangename verrassing bleek deze gotische kerk met barokinterieur veel sporen naar Augustinus te bevatten. Op deze locatie stond ons nog een boeiende uiteenzetting te wachten omtrent leven en werk van Augustinus.   Vervolgens begaven wij ons naar het Engels Klooster waar ons eerst in de koepelkerk uitleg werd gegeven omtrent de ontstaansgeschiedenis ervan.  Voor ons eindigde de dag met het voorlezen van een tekst/gebed van Sint-Augustinus, dit onder begeleiding van citermuziek, ons gebracht door zuster Francis Joseph van het Engels Klooster.  Wij kunnen alleen maar dankbaar zijn t.a.v. de organisatoren van deze prachtige namiddag rond de figuur van Augustinus, die voor ons zowel intellectueel verrijkend als meditatief was. – Lo-Reninge, 30 augustus 2018, Danny en Lieve Cool-Vansteenkiste

Op zondagnamiddag 26 augustus 2018 trokken we met een honderdtal mensen op Augustinusverkenning in Brugge. Na een schitterende bijdrage van dokter William De Groote over de historiek en de  ziekenzorg in Brugge, door de Zwartzusters geïnspireerd door de regel van Augustinus, trokken we in vier groepen van een 25-tal mensen op verkenning. We mochten genieten van ongeziene Augustijnse christelijke kunst in het Engels klooster en het klooster van O.L.V. van de  Potterie.
Als slot van deze supergeslaagde namiddag met een mix van historische duiding, kunst en een meditatief moment met citermuziek, konden we genieten van de  Augustijnse gastvrijheid van de Zwartzusters die ons verwenden met een heerlijk ijsje. Ondertussen werd er in verbondenheid nog wat nagepraat. Daarna trokken blije en tevreden mensen terug huiswaarts. Het was een heel deugddoende en unieke ervaring. – Mieke P.

Een kort filmpje over de wandeling is te vinden op COMPAZ Augustinusverkenning 26.08.2018

Enkele sfeerbeelden:

Deze diashow vereist JavaScript.