Augustinus blijft inspireren… gefascineerd door schilderij van Gaspar De Crayer over Augustinus

 

Eind augustus: Wie staat er op de heiligenkalender? 28 augustus: Augustinus! De dag voordien: Monica, zijn moeder. Hoewel hier vandaag wellicht niet veel mensen van wakker liggen, wist COMPAZ niet minder dan honderd geïnteresseerden op de been te brengen voor een goed georganiseerde wandeling op zoek naar sporen van de heilige Augustinus in de stad Brugge.

In een gedocumenteerde en bevlogen toespraak schetste dokter William De Groote hoe de Zwartzusters in Brugge, geïnspireerd door de regel van Augustinus, de ziekenzorg in de stad op zich namen.

Te voet trokken we in kleine groepjes naar Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie waar een verrassende kunstcollectie te zien is. Augustinus’ beeld staat niet alleen in een nis boven een deur in de kerk, maar hij is ook afgebeeld op een wandtapijt afkomstig uit Oudenaarde, zijn hoofd prijkt op een zilveren boekomslag en samen met andere kerkvaders is zijn beeltenis te zien op een altaar.

In het Engels klooster verklapte zuster Aline waarom de kerk een koepel heeft. In datzelfde klooster raak ik gefascineerd door een barok schilderij van Gaspar De Crayer, een Antwerpenaar die schilderde in de stijl van Rubens: op het schilderij biedt Augustinus, die op bezoek is bij de Heilige Familie, het kindje Jezus zijn liefde aan in de vorm van een vlammend hart. Intussen luisterden we naar van het citerspel van zuster Francis Joseph en naar een bekend fragment Augustinus’ belijdenissen: ‘Veel te laat heb ik u lief gekregen. Schoonheid wat ben je oud, wat ben je nieuw’. Augustinus blijft inspireren! – Marleen V.